UMUV este o unitate universala de preparare a apei potabile, prin tratarea apei captate din diferite surse subterane sau de suprafata. Aceasta unitate foloseste tehnologii deosebite, care permit modalitati de operare diverse in functie de continutul si caracterul apei intrate pentru a obtine calitatea dorita a apei care rezulta.

Detaliile tehnologice ale unitatii de preparare a apei sunt parte a unui sistem integrat instalat in containere de dimensiuni standardizate (Standard ISO), permitand folosirea ei urgenta cu costuri minime.
In general, este vorba de un echipament compact , plasat intr-un container standardizat si care este transportat pe un vehicul. Furnizorul de putere poate fi un generator (in cazul in care nu exista curent electric), sau poate fi conectat la reteaua publica de curent electric.
Echipamentul consta intr-o dubla filtrare cu filtre sub presiune cu un strat de nisip si prepararea finala in filtru cu continut de carbon activ. Dezinfectia apei preparate se face prin radiatii UV.
In cazul conectarii unitatii de preparare la reteaua de apa, un echipament de clorinare se conecteaza dupa lampa de UV.
Filtrele TVK sunt confectionate din materiale certificate pentru apa potabila (test de substante).
Tehnologiile de productie si materialul folosit sunt garantate pe o lunga perioada de viata a echipamentului fara necesitatea de reparatii ulterioare, vopsire, schimbari prin roadere, etc. Perioada de viata a echipamentului este practic nelimitata.
Capacul filtrului este din otel inoxidabil sablat cu bile de sticla, care da un aspect mat, placut.
Alte tipuri de acoperiri nu sunt recomandate. In capacul filtrului este o gaura cu garnitura pentru umplerea filtrului cu material de filtrare. Materialele de filtrare folosite sunt nisipul de filtrare cu diferite granulatii si carbon activ. Conductele sunt executate din materiale de otel inoxidabil.
Parte a filtrului sunt supapele care opereaza trecerea apei prin filtru, ceas de presiune la intrarea de apa spre filtru si ceas de presiune la iesirea apei din filtru. Unitatea de Control (U.C.) si compresorul pentru operarea supapei sunt folosite pentru operarea automata a filtrului.
Filtrele operate automat sunt prevazute cu supape pneumatice actionate de aer de la compresor. Operatiunile cu o singura filtrare sunt programate cu Unitatea de Control electronic, care transmite semnalul pentru modificarea inchiderii sau deschiderii supapei unice fara alta interventie ulterioara a echipamentelor.
Aria de aplicabilitate:
Unitatea de Preparare a Apei este creata in special pentru utilizarea ei in timpul situatiilor de criza, in care este necesara prepararea imediata a apei in conditii deosebite, dupa eliminarea surselor standard. Unitatea de Preparare a Apei garanteaza un inalt nivel de siguranta al consumului de apa chiar in conditiile unor schimbari rapide de calitate ale apei ce intra la preparare.
Unitatea de Preparare a Apei este proiectata pentru aplicatii pe o vasta arie:
– armata, in taberele de teren ale armatei, in timpul antrenamentului sau pe timpul serviciului in Misiunile de Mentinere a Pacii ale armatei, lucrari de decontaminare in activitatile de sapat santuri.
– ajutor umanitar, misiuni de furnituri umanitare, in campusuri de refugiati, furnizarea de apa potabila in regiuni contaminate;
– aparare civila, ca o parte a sistemului integrat de salvare. In special pe timpul dezastrelor naturale, cutremure sau inundatii, pe timpul contaminarilor la sursele traditionale de apa potabila, in timpul dezastrelor ecologice si naturale etc.

STRUCTURA TEHNOLOGIEI SI DESCRIEREA ACTIUNII:

FILTRAREA
Filtrarea reprezinta indepartarea substantelor in suspensie din apa. Filtrul este facut din strat de nisip cu mai multe niveluri. Stratul de filtrare, introdus dedesubt, serveste la distribuirea curentului de apa pe intreaga suprafata a filtrului. Nivelele superioare sunt din diverse materiale conform tipului de filtru.
Mai multe nivele de diverse granulatii asigura o viteza mare de filtrare si o filtrare perfecta a apei. In timpul filtrarii apa bruta intra prin partea de sus a filtrului, circula prin stratul de filtrare de sus in jos si iese filtrata prin partea de jos a filtrului in conducta de distributie a apei sau pentru alta preparare. Corecta folosire a filtrului este determinanta pentru ca apa filtrata sa aiba calitatea solicitata si presiunea de iesire sa fie pana la 0,2 bar mai mica decat la intrare.

SPALAREA
Dupa un anumit timp de filtrare se intampla reducerea presiunii apei preparate la iesire.
Motivul este colmatarea materialului de filtrare. In acest moment este necesara spalarea materialului de filtrare. Spalarea se face cu apa bruta fara aer, cu ajutorul schimbarii supapelor de ajustare. In timpul spalarii apa bruta intra prin partea de jos a filtrului, circula prin stratul de filtrare de jos in sus si spala murdaria din stratul de filtrare (opus actiunii de filtrare).
Dupa aceasta, apa murdara iese prin partea superioara a filtrului catre un canal. Schimbarea de reglare a supapelor se face automat datorita UC programate. Pe timpul operarii automate este posibila reglarea spalarii la orice frecventa.

SEDIMENTAREA
Dupa spalarea materialului de filtrare incepe procesul de sedimentare (toate supapele sunt inchise la filtru) si materialele filtrate sedimenteaza potrivit greutatii specifice a acestora.

RESPALAREA
Reglarea schimbarii supapelor trebuie facuta din nou pentru o respalare.
Dupa sedimentarea materialului filtrat, in urma spalarii, prin filtru iese apa nefiltrata, care nu este corespunzatoare pentru utilizare si trebuie data la canal. Apa bruta intra prin partea superioara a filtrului, circula prin stratul de filtrare de sus in jos la fel ca in timpul filtrarii si apa filtrata iese prin partea de jos a filtrului in canal, impreuna cu murdaria apei brute ramasa in stratul de filtrare prin spalare. Timpul recomandat pentru respalare este de 5 minute. Dupa aceasta filtrul este din nou gata de filtrare.

DEZINFECTIA
Etapa finala este dezinfectia pentru a asigura calitatea sanatoasa a apei preparate. Dezinfectia se face prin lampa cu raze UV, prin care apa preparata circula si este iradiata cu raze UV de inalta energie.

Descrierea functionarii:
Apa bruta de la sursa este pompata cu pompa de ape murdare catre unitatea de preparare, unde agentul de coagulare este dozat si amestecat cu apa care circula. In acest moment, are loc producerea spontana de microfoliculi (agenti de coagulare). Apoi apa trece in filtrul rapid de presiune, unde datorita vitezei rapide are loc un schimb (in cateva secunde) in particule mai mari, in care se cupleaza substantele solide coloidale suspendate si apoi sunt filtrate prin stratul de nisip.
Dupa filtrare, apa trece mai departe prin filtrul cu carbon activ, unde sunt retinute substantele solide, care au trecut prin filtru si se pot inlatura numai de o suprafata cu mediu activ.
In cazul in care se lucreaza si actioneaza intr-un teren cu o presupusa contaminare a apei brute cu petrol, este posibil sa se combine materialul filtrului cu mixtura de carbon activ si carbon-siliciu. Eficienta inlaturarii uleiurilor prin folosirea acestor materiale de filtrare este de 99 – 99,9%.

Prepararea finala a apei este dezinfectia ei, pentru a asigura siguranta si normalitatea bacteriologica. Aceasta este realizata de lampa de UV cu energie mare de radiatie.
Pentru a asigura o perfecta dezinfectie, puterea este reglata la dublul valorii din norma de stabilire a valorii minime.
Apa astfel tratata este utilizabila ca si apa potabila conform tuturor normelor si recomandarilor.

Daca extragerea apei se face chiar de la iesirea din unitatea de preparare (unitatea de preparare este echipata cu echipament de extragere usoara), atunci nu mai este necesar sa se asigure dezinfectia suplimentara. Daca apa se transporta prin conducte la tancuri de acumulare sau utilizatori finali de apa, este necesar sa se echipeze cu clorinator si sursa de clor.
Echipamentul nostru este pregatit pentru a fi conectat la un clorinator si la clor gazos pentru a asigura normalitatea bacteriologica si dezinfectia conductei in suprafata de acumulare.

SOLUTIA TEHNICA DE OPERARE A UNITATII DE PREGATIRE:

Apa este pompata cu pompa de ape murdare direct la unitatea de preparare. Pompa este submersibila cu actionare prin motor electric sau cu motor hidraulic. Comanda supapelor automate este pneumatica si sursa aerului sub presiune este compresorul, care este parte a unitatii de preparare. Actionarea lui e posibila atat cu motor electric cat si cu motor hidraulic.
Filtrele sunt comandate de UC (unitatea de comanda) cu microprocesor.

Lampa de UV are propriul ei UC. In cazul folosirii clorinatorului, actionarea injectorului este asigurata de viteza apei care circula.
Unitatea de preparare poate fi in doua variante ca autonoma, la care cele mai puternice aparate sunt actionate de presiunea de ulei. Pompele de dozare sunt proiectate pentru 12, respectiv 24V, Unitatile de Comanda a filtrelor pot fi livrate pentru alimentarea la baterie si operarea lampii de UV este asigurata de un convertizor adecvat. Aceasta solutie presupune ca sasiul purtator al unitatii de preparare, sa fie echipat cu o sursa stabilizata de ulei sub presiune. Aceasta solutie asigura completa independenta a unitatii de preparare fata de alte surse de energie.
Solutia de baza este alimentarea de la reteaua publica de electricitate sau de la un centru mobil de alimentare.
Unitatea de preparare este situata in interiorul unei rame, care este inclusa in container. Containerul este de dimensiuni standardizate si poate fi transportat cu orice vehicul. Este posibil sa se manipuleze unitatea de preparare langa container datorita ramei.

CONCLUZIE:
Aceasta unitate de este gandita pentru utilizarea rapida in ariile cu dezastre sau folosirea pe campul de lupta al serviciului militar, in spitale de campanie, etc.
Se produc tipuri cu puteri de 1 m3/ora, 5 m3/ora, 10 m3/ora si 15 m3/ora.
Solutia tehnica pentru tipurile seriei mentionate este similara, chiar daca sunt unele diferente in solutia de detaliu a unor procese de preparare a apei. Putem proiecta si produce o solutie de unitate de preparare a apei care sa fie adecvata cu
conditiile solicitate. Si nu conteaza daca este vorba de prepararea de apa potabila sau de apa pentru uz industrial.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2011 Loreto Exim srl Suffusion theme by Sayontan Sinha